Mona Keijzer is na tien jaar Haagse politiek nu werkzaam als adviseur voor ondernemingen, commissaris, spreker en dagvoorzitter. Zij weet mensen met elkaar te verbinden en te enthousiasmeren.

Mona Keijzer was staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat in het kabinet-Rutte III van oktober 2017 tot en met september 2021. Van september 2012 tot en met oktober 2017 en van maart 2021 tot en met september 2021 was zij lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

Studie

Keijzer (1968) groeide op in een rooms-katholiek arbeidersgezin in Volendam. Na een studie Nederlands recht en bestuurskunde te hebben afgerond in Amsterdam werkte zij bij verschillende overheden. Ondertussen werd ze politiek actief. Keijzer werkte ook als advocaat en mediator.

Loopbaan

Lokale politiek: Van 1994 tot 2005 was zij politiek actief voor het CDA in de gemeente Waterland. Ze was onder meer gemeenteraadslid en wethouder in deze gemeente. Tussen 2007 en 2012 was ze wethouder in Purmerend, waar ze wmo en welzijn, zorg en jeugdzorg, sport en recreatie in haar portefeuille had.

Lid Tweede Kamer

In mei 2012 stelde zij zich kandidaat voor het lijsttrekkerschap voor de Tweede Kamerverkiezingen in september 2012. Keijzer belandde hierna op de tweede plaats van de kandidatenlijst van het CDA voor de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september van dat jaar. Zij kreeg 127.446 voorkeurstemmen. In de Tweede Kamer was Keijzer in deze Kamerperiode, naast vice-fractievoorzitter woordvoerder care (ouderen-, jeugd-, gehandicapten-, GGZ- en thuiszorg), kunst en cultuur en asiel en migratie.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017 stond Keijzer weer als tweede op de CDA-kandidatenlijst. Ze was goed voor 165.384 voorkeurstemmen. Uiteindelijk bleef ze lid tot 26 oktober 2017, de dag dat ze geïnstalleerd werd als staatssecretaris. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021 stond zij op de zevende plaats van de CDA-kandidatenlijst. Zij behaalde 18.031 voorkeurstemmen en werd geinstalleerd als Kamerlid. Haar functie als staatssecretaris in het inmiddels demissionaire kabinet Rutte III zette zij ook voort. Op 27 september 2021 besloot Keijzer de landelijke politiek te verlaten.

Staatssecretaris (2017-2021) In het kabinet-Rutte III was Keijzer staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat. Als bewindspersoon was zij verantwoordelijk voor ondernemerschap (waaronder financiering en MKB), innovatie (waaronder ruimtevaart), topsectoren- en industriebeleid, mededinging & consumentenbeleid, marktordening, aanpak regeldruk, digitale economie, telecom & internet, ICT, postmarkt en Europese structuurfondsen voor regionale economische ondersteuning.

Keijzer was kritisch over de maatregelen ter bestrijding van Covid19. Zij vond delen van de maatregelen onnodig, niet effectief en buitenproportioneel. Met de voorgenomen invoering van een 2G-coronatoegangsbewijs werd voor haar de grens bereikt. Op 25 september 2021 zette zij in een interview in de Telegraaf grote vragen bij het coronatoegangsbewijs. Dit leidde tot haar ontslag als staatssecretaris. Op 27 september 2021 besloot zij haar Kamerzetel op te geven en de landelijke politiek te verlaten. De verklaring (zie elders op deze site) die zij die dag naar buiten bracht gaat in op de overwegingen.

Na de kabinetsformatie in 2021 kwam begin 2022 een Tweede Kamerzetel vrij doordat Wopke Hoekstra minister werd in Rutte IV. Die zetel zou eerst aangeboden moeten worden aan Keijzer. Ze koos ervoor deze zetel niet in te nemen.

Priv├ę

Keijzer is getrouwd en heeft vijf kinderen. Zij zet elke dag 10.000 stappen.